Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fekete bodza, " izzaszt láz esetén és immunerősitő nyálkát tartalmaz "

Bodza, fekete (Sambucus nigra)

bodza.jpg

 

Hogyan gyűjtsük a bodza, fekete gyógynövényt?

Gyógyászatban felhasználható része a virágzata és a bogyója. Virágzatát május, június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtik.

Bodza, fekete hatóanyagai:

A virágokban: flavonoidok, illóolaj, kávésav-származékok, cserzőanyagok, nyálka. A termésekben: flavonoidok, antociánok, mint a szambucin, vitaminok, gyümölcssavak. A magvakban: kéksav-glikozidok, mint a szambunigrin. A levelek és a kéreg jóval nagyobb koncentrációban tartalmazzák ezeket a glikozidokat.

Milyen vegyületeket tartalmaz a Bodza, fekete?

A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint a szambunigrint.

Bodza, fekete felhasználása:

A virágok forró teája nagyobb mennyiségben fogyasztva izzasztószerként hat, szívesen fogyasztják lázzal kísért meghűléses megbetegedésekben. Cserzőanyagai folytán külsőleg szájvizekben és fürdőkúrákban használják fel. A vitaminokban- és ásványi anyagokban gazdag termésekből készített gyümölcslevet és gyümölcsvelőt (főzve) a népi gyógyászatban meghűlés ellen, reumás- és idegfájdalmak enyhítésére, nyersen pedig hashajtóként alkalmazzák. Homeopátiás készítményei többek között a légutak gyulladásainál használatosak.

Tea: Meghűlés megbetegedések, hurut ellen fogyasszuk a virágból készült teát. Csészénként 2 teáskanálnyi drogot öntsünk le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le. Tinktúra: A virágból készített tinktúra láz esetén alkalmazható. Főzet: Fájó, sajgó ízületi panaszokra ajánlott napi 100 ml főzet fogyasztása.

A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.

Jó tudni a bodza, feketéről!

A friss bodzatermések nyersen, illetve a kéreg és a levelek is nagyobb mennyiségben fogyasztva kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket, émelygést, hányást okozhatnak. Cián-glikozid tartalma miatt a koncentrációtól függően lehet toxikus (pl. a termésből lekvárban).